Scroll to top
Share
en

21 August 2020 President Meta praises with the "National Flag Decoration" the prominent brothers of the National Renaissance, Naim, Abdyl and Sami Frashëri: The actuality of their work leads us towards European integration

Frashër, Përmet

The President of the Republic, Sh.T.Z. Today, Ilir Meta paid a working visit to Frashër of Përmet, to appreciate and honor with the “National Flag Decoration”, the highest in the Republic of Albania, the three great patriots of the Albanian nation, brothers Abdyl, Naim and Sami Frashëri, for the irreplaceable contribution to the awakening of national consciousness and the cultural and literary renaissance, in the service of the protection of the Albanian territories and the fight for the Independence of Albania.

Accompanied by the Mayor of Përmet, Mrs. Alma Hoxha, local authorities, representatives from all Albanian territories and political forces in our country, scholars, historians, intellectuals and many residents, President Meta initially placed wreaths on the busts of the three Frashëri brothers and bowed with reverence and respect to deep before the life of their work.

Afterwards, the Head of State visited the museum house of the Frashëri brothers, an important cultural heritage monument, which houses a series of documents that reflect the history of the area and the bright activity of three prominent renaissances.

President Meta also visited the Frashëri Tekke, a stronghold of Albanian nationalism, with a lot of influence on the Frashëri brothers, where he was received by Baba Hekuran Nikollari.

In the solemn ceremony organized on this occasion in front of the busts of the three Frashëri brothers, the Head of State awarded Abdyl Frashëri (posthumously) the “National Flag Decoration”, with the motivation: “As one of the most prominent supporters in the fight to save the lands Albanian people, the unification of the people and the national liberation of the Albanians. As a prominent ideologue of the National Renaissance, one of the main organizers and representative of the Albanian League of Prizren, a visionary statesman, politician, diplomat and personality with extraordinary merits, who spared nothing for the freedom and exaltation of the Albanian nation.
While Naim Frashëri (after his death), the Head of State awarded the same decoration, with the motivation: “For the irreplaceable contribution to the awakening of national consciousness and cultural and literary rebirth, in the service of the fight for the Independence of Albania. As the prominent national poet, thinker and patriot of the National Renaissance. The talented missionary, teacher and creator, who sang with dedication and echoed the patriotism, history, language, culture, identity and freedom of Albanians. The great inspirer of the pride, dignity and national consciousness of the Albanians, as well as the inexhaustible oracle of their freedom “.
“The Decoration of the National Flag”, President Meta awarded Sami Frashëri (after his death) with the motivation: “As the ideologue of the National Renaissance. Patriot, great encyclopedic scholar, linguist, writer, publicist, outstanding translator, promoter of the values ​​of knowledge, education, emancipation and civic courage of compatriots.
As the giant of philosophical thought, which offered the Albanians the program and model of their western state. In the most difficult years of the nation, he offered the western vision, as well as the strategy for the Independence, state formation and long-term progress of Albania “.

It is a special happiness to be with you today in Frashër, in this holy place for the Albanian nation, in the cradle that shook with knowledge and patriotism, the great Frashërllinjtë, Abdyl, Naim and Sami, in their birthplace that shines patriotic national light and civic at all times.
We have come today to bow again before them, the most perfect symbols of our National Renaissance.
Rarely in history can you meet a nation, three brothers, who have served the same ideal – the cause of the national liberation of their Homeland, not only from centuries of foreign yoke, but also from social backwardness, ideological dogmatism and the chains that prevented him from walking towards European progress and civilization.
We bow today to Abdyl Frashëri – ideologue and political activist, Naim Frashëri – lyrical and epic poet, Sami Frashëri – philosopher, cultural ideologue and visionary of the future.
Their activity, writings and views gathered together, reveal and complement almost the entire true history of the Albanian National Renaissance, its breadth and depth revolutionary, patriotic, democratic and Enlightenment.
Each of them knew how to melt in their field of work and battle and the three together on a common front, the three basic tasks before the country: saving the Homeland from territorial fragmentation, unification of Albanian territories and the delivery of patriotic culture in the service of the war of national liberation.

Dear friends,
Abdyl Frashëri entered the stage of history precisely when the Homeland needed more than ever for bright patriotic and courageous minds.
The intellectual maturity, bravery and determination with which he was endowed, put him in 1877 at the head of the National Committee of Ioannina, which took over the protection of the rights of the Albanian nation.
Abdyl’s name is politically and organizationally related, especially to the Albanian League of Prizren as rarely any other name.
As an ideologue, he contributed to the elaboration of the political platform, which led the League in the fight against the chauvinist policy of its neighbors, against the disregard of the Great Powers for the Albanian cause and against the reactionary attitude of the Ottoman Empire.
As an organizer, he was distinguished in the great work carried out by the League of Prizren, for the unification of the entire Albanian people in the only national front.
As an activist, Abdyli fell on Albania, more than anyone else, far from Preveza to Mitrovica, from Durrës to Bitola.
As a diplomat, he worthily represented the Albanian movement in the international arena, defended with dignity the interests of the Homeland before the great chancelleries, bravely submitted to the sultan’s court the request for Albanian autonomy and clearly elaborated before the world opinion the optimal solution to the eastern crisis. the mess where they had intertwined the Albanian issue, the Treaty of St. Stephen and the Treaty of Berlin.

 

Të dashur miq e të ftuar,
Naim Frashëri, vëllai i mesëm i Tre Pishtarëve të Rilindjes, zgjodhi Penën si armë për të shtrirë të gjithë luftën e tij patriotike, ndërsa Letërsia dhe Shkolla – u bënë fusha e përditshme e betejës së tij.
Vargjet themeluese që botoi më 1884 u bënë për dhjetëra vjet me radhë ushqim patriotik për mijëra e mijëra të mitur e të rritur – vargje të shkruara në Gjuhën Shqipe, që identifikon dhe përbashkon kombin shqiptar.
Nga pena e Naimit doli më 1886 “Bagëti dhe Bujqësia”, e para poemë letrare shqipe që ngjallte tek bashkatdhetarët e vet vërtetësinë e prejardhjes së tyre gjuhësore kombëtare dhe krenarinë nacionale.
Ai i dha më 1887 të parës shkollë kombëtare tekste mësimore shqipe. Naimi botoi shqip të parin tekst mbi historinë e Shqipërisë dhe të parën epope kushtuar Heroit tonë Kombëtar Skënderbeut.
Ai i ngriti hymn Atdheut dhe lirisë, gjuhës dhe shkollës, diturisë dhe përparimit. Ai pati për moto fjalët e thurrura në vargje:
“Se drita e diturisë – përpara do na shpjerë – përpara drejt lirisë”.
Për vjershat e tij të zjarrta patriotike dhe me gjuhën e tij të ëmbël u quajt “bilbili i gjuhës shqipe” dhe u njoh si “poeti kombëtar” i Rilindjes Shqiptare.

Të nderuar pjesëmarrës,
Në luftën kundër shtypjes shekullore osmane dhe obskurantizmit tradicional ottoman, Sami Frashëri zgjodhi dhe përdori me aftësi mjeshtërore, në rradhë të parë – fuqinë e mprehtë të Diturisë, pa e shkëputur atë nga trualli i politikës – duke qëndruar kështu si aliazh i veprës kombëtare të dy vëllezërve të tij më të rritur.
Megjithëse ai i dha botës kulturore turke nga 40 vepra shkencore, shoqërore dhe letrare, portretin historik të vërtetë të Samiut e vulosin në radhë të parë shkrimet e tij në shërbim të lëvizjes kombëtare dhe arsimit shqiptar .
Mbi të gjitha, më 1899 nxorri kryeveprën e tij – traktatin politik i botuar me titull “Shqipëria ç’ka qenë, ç’është dhe ç’do të bëhet” që është konsideruar me të drejtë si manifesti programatik më revolucionar i Rilindjes Kombëtare Shqiptare dhe përcaktues për orientimin europian të vendit.
Fatkeqësisht asnjëri prej tyre nuk arriti të merrte pjesë në ditën e madhe të shpalljes të Pavarasisë së Shqipërisë.
Por, siç e ka thënë me gojën e vet Abdyl Frashëri, se me veprimtarinë e tyre ata i ngjajnë punës së një bujku, i cili në vjeshtë hedh farën dhe frytet i gëzon më vonë në pranverë.
Nuk ka dyshim se Pavarësia, e cila u shpall më 28 nëntor 1912 në Vlorë, është fryt i punës së plejadës së rilindësve shqiptarë, tre ndër më të shquarit kanë qenë pa dyshim Abdyli, Naimi dhe Sami Frashëri.
Nuk ka provë më bindëse, se sa aktualiteti i veprës së Abdylit, Naimit dhe Sami Frashërit në rrugën që kanë shqiptarët për të bërë drejt integrimit europian.
Lavdi për jetë Abdylit, Naimit e Sami Frashërit!
Rroftë Frashëri që i lindi dhe përkundi me dije e atdhedashuri dhe populli i Përmetit.
Rroftë Shqipëria!

Related posts